Тази година Германия внася над 400 милиона евро в общия бюджет

...
Тази година Германия внася над 400 милиона евро в общия бюджет
Коментари Харесай

За първи път от 10 години Германия внася над 400 млн. евро в общия бюджет на НАТО

Тази година Германия внася над 400 милиона евро в общия бюджет на НАТО за първи път от повече от десетилетие. Това се показва в отговор на Министерството на защитата в Берлин по искане на депутата от Бундестага от „ Левица “ Севим Дагделен, с което разполага организация DPA. 

Делът, който страните-членки на НАТО отделят за финансиране както на гражданския, по този начин и на военния бюджет, се дефинира по специфична формула, основана на брутния народен артикул на страната.

Според организацията, Германия сега покрива 16,34% от разноските на НАТО, които възлизат на към 2,581 милиарда евро. Така през 2021 година сумата, която Германия би трябвало да внесе в взаимния бюджет на Алианса, е към 421 милиона евро. За съпоставяне: предходната година сумата бе 390 милиона евро, а през 2010 година Германия похарчи 441 милиона евро за финансиране на Северноатлантическия алианс. 

Севим Дагделен остро разкритикува увеличението на разноските на страната, свързани с покриването на разноските на НАТО. „ Желанието да се нахрани НАТО с възходящ дял на Германия в обществено и политическо отношение е съдбовно. Вместо да продължава да усилва опасността от война в Европа посредством рисковите политики за рационализация на НАТО, федералното държавно управление би трябвало да направи всичко по силите си, с цел да подсигурява сигурност и непоклатимост, учредени на взаимното схващане и съдействие с Русия “, заключи Дагделен. 

Бюджетът на НАТО се състои от две съществени елементи – военни и цивилен разноски. В началото на октомври генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на конференция в Брюксел след съвещание на Съвета на НАТО сподели, че водачите на блока ще одобрят нова стратегическа идея на срещата на върха в Мадрид през 2022 година В същото време той означи, че документът ще подчертае значимостта от увеличение на разноските за защита, спомагателни вложения за закупуване на нови оръжия, нужни за цялостната сигурност на НАТО. Разширяването на разноските за защита ще включва спомагателни средства за военния и гражданския бюджет на щаба на Алианса и спомагателни разноски за инфраструктура. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР